Kulttuuri

Estonia-teatteri

Virossa kulttuuria osataan arvostaa, taide eri muodoissaan tuntuu olevan koko ajan läsnä maassa vieraillessa. Estonia-teatteri on sikäläisille tuttu paikka ja syystäkin ylpeydenaihe laadukkaine ohjelmistoineen.

Vanhan kaupungin kyljessä sijaitseva teatteri on suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa. Arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn loivat piirustuspöydillään vaikuttavan Thalia-nimisen rakennuksen, joka voitti  teatterin suunnittelukilpailun 1908. Uljaan rakennuksen toiseen siipeen suunniteltiin teatteri- ja toiseen siipeen konserttisali. Hieno rakennus keräsi kehuja, vain ruumisarkun kannen malliset kattorakenteet aiheuttivat hiukan hämmennystä.

Estonia-teatteri ei ollut Lindgrenin ainoa työ Viron puolella, hän on suunnitellut myös Tarton Vanemuine-teatterin. Väitetään kuitenkin, että Estonia-teatteria suunniteltaessa Lindgren olisi ollut sivuosassa ja Wivi Lönn olisi ollut päätekijä rakennuksen kauniiden linjojen luojana.

Kun Estonia-teatteria rakennettiin monet yksityishenkilötkin osallistuivat hankkeeseen rahallisesti ja jopa hyvin pienistä varoista haluttiin tukea kulttuurin pyhätön valmistumista.  Runoilija Juhan Liiv lahjoitti takin päältänsä, koska muuta hänellä ei ollut antaa.

Toisen maailmansodan aikana Estonia-teatteri joutui pommituksen kohteeksi ja kärsi mittavia vaurioita. Valtavan ilmahyökkäyksen alkaessa vavisuttaa kaupunkia, Estonian näyttämöllä esitettiin Eduard Tubinin balettia Kratt (Paholainen). Myöhemmin virolaiset arkkitehdit, Alan Kotli ja Edgar Johan Kuusik, vastasivat rakennuksen uudistuksesta.

Estonia-teatteri toimii Viron kansallisoopperana ja sen estradeilla on nähty oopperaa, operetteja, baletteja, musikaaleja ja lastennäytelmiä. Romeo ja Julia ovat kokeneet traagiset kohtalonsa tallinnalaisella näyttämöllä monia kertoja , samoin kuin Joutsenlammen Odette ja prinssi.

Suomalaisetkin musiikin ja näyttämötaiteen ystävät käyvät mielellään Estonian näytöksissä, sillä liput ovat huomattavasti huokeammat kuin meillä.

Tahtipuikon liikkeitä noudatetaan myös  teatterirakennuksen parkkipaikalla.

Estonia puiestee 4, Tallinna

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *