Matkusta

Hiidenmaa – helmi simpukassa

Viroon kuuluu yli 2000 saarta. Laidu, Koipsi ja Krassi eivät ehkä soita mitään kelloja, mutta Hiidenmaa on ainakin nimeltä tuttu monelle.

Luoteis-Viron rannikolla sijaitseva Hiidenmaa  on pinta-alaltaan 1000 kilometriä ja sen maaperää tallaa kymmenisentuhatta asukasta. Vaikka kyseessä on Viron toiseksi suurin saari Saarenmaan jälkeen, on pisin etäisyys vain 60 kilometriä lännestä itään mitattuna.

Hiidenmaan kehityskeskuksen Anne-Ly Torstenssonin mukaan saari on kuin simpukkaan kätkeytynyt helmi ja vertaus tuntuukin varsin osuvalta. Neuvostoaikana Hiidenmaa oli suljettu rajasaari, siellä ei ollut isoja asutuskeskuksia eikä sinne saanut rakentaa. Kaiken kukkuraksi muualla asuvat maanmiehet pääsivät saarelle vain viisumin esittämällä, mutta sen saadakseen piti olla sukulaisia tai kiinteistöjä saarella. Tänä päivänä menneisyydessä tapahtunut rajoittaminen tuntuu pelkästään siunaukselta,  luonto on pysynyt lähes koskemattomana ja lajien monimuotoisuus on säilynyt.

Kestävä kehitys selkäytimessä

Torstensson kertoo, että kestävä kehitys on hiidenmaalaiselle päivänselvä asia, jota ei tarvitse erikseen ajatella. Metsää ei tuhota liikaa, kalaa ei ahnehdita tolkuttomasti merestä eikä tavaroiden rohmuaminen kuulu saarelaisten elämäntapaan. Luonnon kanssa harmoniassa eläminen on kuin koodattu saaren asukkaisiin.

Ruoka on lähiruokaa, kuinkas muutenkaan! Marjat, sienet ja mehut säilötään ja kalastamalla saadaan tuoreita meren antimia pöytään. Metsistä ja niityiltä kerätään ikiaikaisen perinteen mukaisesti rohdoskasveja tuoreina ja kuivattuina nautittaviksi.  Metsästys kuuluu asiaan, mutta ei huvina, vaan keinona säilyttää luonnon tasapaino. Leipä leivotaan itse ja lähes joka pihamaalla on oma kasvimaa.

Maailmalle levinnyt World Clean Up day- tapahtuma on lähtöisin Hiidenmaalta. Ideana on siivota roskia  ympäristöstä talkoohengessä. Reilun kymmenen vuoden aikana siistimisilmiö on levinnyt yli 130 maahan. Puhtoisesta pikkusaaresta lähteneen idean vaikutuksesta  monien suurkaupunkien kaduilla kerätään jätteitä kollektiivisesti yhtenä päivänä vuodessa.

Mennäkö Hiidenmaalle?

Hiidenmaalla toivotetaan vierailijat tervetulleiksi. Torstensson ehdottaa matkailijalle räätälöityjä retkiä, joiden aiheina voi olla jooga, taidemaalaus tai aamukalastus kalastajan kanssa.

Me matkailijat voimme arvostaa saaren elämänkulkua paitsi kunnioittamalla luontoa, myös taloudellisen kestävyyden keinoin ostamalla  paikallisia tuotteita tuliaisiksi.

Kenelle? Luontokuvaajille, lintubongareille, retkeilijöille ja kaikille rauhaa rakastaville.

Tietoa Hiidenmaasta: Visit Estonia

 

Teksti: Johanna Mäenluoma

Kuva: Tuula Nurminen, Tuula’s life

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *