Syö ja juo

Kamahuttua

Vallitsevan tilanteen vuoksi kotiin jämähtäneenä täytyy keskittyä kotijuttuihin. Eihän siinä mitään. Kirjojen lukemisen, pasianssin peluun ja puhelimessa höpöttämisen ohella voi keskittyä matkusteluun makujen maailmassa eli syömiseen.

Otetaan käsittelyyn virolainen perinnetuote, kama. Jauhoseoksen ainekset vaihtelevat valmistajasta riippuen, mutta kama voi sisältää ruista, ohraa, kauraa ja herneitä. Yhdistelmä sisältää runsaasti kuituja, hiilijalanjälki on lyhyt eikä hintakaan päätä huimaa. Jauhoseos on tuttu myös meille suomalaisille talkkunana, mutta ainakin osa nuoremman väestön edustajista tuntuu olevan täysin tietämätön tästä viljaisasta kuitulähteestä.
Virossa kamajauhoja sekoitetaan yleensä maitoon tai piimään ja seos nautitaan juomana, mutta siitä tehdään myös erilaisia jälkiruokia.
Viroskooppi valmisti testiryhmälle marjahutun, jonka ohje löytyi talkkunapussin kyljestä.
Valmista ensin kermavaahto. Lisää siihen talkkunajauhot, rahka, mustikat ja hunaja. Simsalabim, huttu on valmis.

Testiryhmän kommentit

Testihenkilö 1 (ennakkoluuloinen yksilö, jolta odotettiin tyrmäystä tai peräti maistamisesta kieltäytymistä) totesi, että kamahuttu on oikein hyvää. Jätti kuitenkin laveammat kehut muiden ilmaistaviksi.
Testihenkilö 2 piti makua suklaan ja mämmin välimuotona . On nauttinut talkkunaa usein, mutta vuosikymmeniä on ehtinyt vierähtää edellisestä talkkuna-annoksesta.
Testihenkilö 3 ihastui makuun siinä määrin, että päätti tarjota huttua pääsiäisbrunssilla.
Testihenkilö 4 tuumasi, että ensivaikutelma maistui 70-luvulta. Boney M ja raidallinen slipoveri häivähtivät mielessä alkutuntumaa makustellessa. Kun suu tottui, marjahuttu maistui suorastaan ennenkokemattoman hyvältä. ”Tykkään erittäin paljon”, totesi testihenkilö ja kaapi jälkiruokakulhonsa perusteellisesti!”

Mitä tarvitset? 2 dl kermaa, 2 dl maitorahkaa, 2 dl marjoja, 0.5 dl hunajaa, 1,5 dl talkkunajauhoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *