Kulttuuri

Katajainen tuulahdus Virosta

Rakkaalla puulla on monta nimeä kuten kadakas, kadagas, kadajas ja kaddak. Erityisesti Viron Saarenmaalla katajakankaat ovat olennainen osa luontoa ja katajasta valmistettuja tuotteita on tarjolla monessa muodossa avaimenperistä lähtien.

Ylistys voiveitselle

Katajakäsityöläisen pajassa vieraillessa nenässä kutkuttava aromi hurmaa. Veistetty voiveitsi on suorastaan moniaistinen elämys. Ihanan tuoksun lisäksi kaunis, kuviollinen rakenne viehättää silmää ja veitsi tuntuu kädessä paljon paremmalta kuin kylmänkalsea metalli.

Sanonnan mukaan kataja taipuu, mutta ei katkea. Tuotteet ovatkin erittäin kestäviä ja tuoksu ilahduttaa katajaesineen omistajaa vuosikausia. Puu on luonnossakin sitkeä, se saattaa elää läpi rajuilmojen ja polttavien helteiden yli 1000-vuotiaaksi vanhukseksi.

Katajaisia makuja

Katajan hyödyntäminen Virossa ei rajoitu taidokkaisiin puutöihin. Puun marjoja käytetään muun muassa juomiin ja mausteseoksiin.

Täyteläisessä katajajuustossa on voimakas savuinen maku. Musta leipä ei vaadi ylleen muuta kuin puuveitsellä sipaistun häivähdyksen voita ja siivun kadakasjuustoa.

Saarenmaalla valmistetaan perinteistä katajasiirappijuomaa, johon lisätään pähkinöitä ja yrttejä. Kuulostaa hyvinvointia tihkuvalta eliksiiriltä, mutta Virossa sanotaankin katajanmarjan sisällä asustavan yhdeksän lääkäriä!

Uusimpiin sisäisesti nautittaviin katajainnovaatioihin kuuluu saarenmaalainen alkoholiton omena-katajakuohujuoma. Pullolliseen juomaa on sisällytetty luomu, hyvä maku ja kupliva juhlatunnelma.

Katajaa keholle ja kiukaalle

Jos vihtomiseen käytetään omenapuun lehviä, yrttejä ja syreeniä, niin miksipä ei myös katajaa?

Katajavihta ei kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta luulo ei ole tiedon väärti. Katajakimppua liotetaan kuumassa vedessä ja ei muuta kun vihtomaan. Liotusvettä voi nakata kiukaalle ja tuloksena on saunallinen näkymätöntä vehreyttä katajan tuoksun muodossa.

Luonnosta ne aidoimmat tuoksut löytyvät päihittäen parhaimmatkin parfyymit ja neulasilla kehoa ropsutellessa veri kiertää ja mieli virkistyy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *