Kulttuuri

Katutaide ei ole Tartossa hämärähommaa

Jos Tartossa on tyhjä seinä, ei mene pitkään, kun sen pinta muuttuu värikkääksi katutaideteokseksi – kaupunginhallinnon suopealla suhtautumisella. Graffitit, muraalit, pienet ja suuret seinämaalaukset ovat osa yliopistokaupunkina tunnetun Tarton nuorekasta identiteettiä. Ei siis ihme, että kaupunki on julistettu Viron katutaidepääkaupungiksi.

Ajassa ei tarvitse kelata kovinkaan pitkälle, kun katutaide oli vielä hämärähommaa. Hiphopparit hiipivät pimeän tullen vetämään tägit seinään huppu syvälle päähän vedettynä, niskassa pelko, että joku näkee. Tarton maine virolaisen katutaiteen pääkaupunkina sai alkunsa reilut kymmenen vuotta sitten, kun Berliinin katutaiteesta vaikuttuneet paikalliset nuoret alkoivat esitellä värikkäitä töitään pitkin kaupungin seiniä ja porttikongeja. Innostus katutaiteen tekemiseen levisi nopeasti ja pian Tartoon muodostuikin aktiivinen katutaideyhteisö.

Katutaide on Tartossa virallisesti edelleenkin laitonta, mutta paikallisviranomaiset katsovat sitä läpi sormien. Osa katutaiteesta putkahteleekin sinne tänne omatoimisesti, mutta nyt kaupunginhallinto osoittaa jo vuosittain paikkoja, joihin he haluavat paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia.

 

 

 

 

 

 

 

Suurin osa Tarton katutaiteesta on maalattu osana vuosittaista Stencibility -festivaalia, jota on järjestetty katkeamatta vuodesta 2010 lähtien. Näin Tarton katutaideteosten kokoelma kasvaa tasaiseen tahtiin ja leviää pikkuhiljaa myös lähiöihin.

 

Katutaide on kaikkialla

Missä katutaidetta voi nähdä Tartossa? Kaikkialla! Värikäs Street Art koristaa lähes kaikkia kuviteltavissa olevia oviaukkoja, siltoja, tehtaan piippuja, muureja, sähkökaappeja, teollisuusrakennuksia ja porttikongeja. Joten, kun kävelet pitkin Tarton katuja, nosta katseesi ylös ja olkapääsi yli. Saatat yllättyä, miten yllättävistä paikoista voit bongata monimuotoisen taidemuodon tuotoksia, joiden tyyli vaihtelee leikkisästä sarjakuvatyylistä satiiriin ja  ideologiseen julistukseen.

Viroskoopin vinkkivitoset

Mikäli haluat rakentaa oman katutaidekierroksesi Tartossa, voit suunnitella reitin näppärästi
Googlen Tartu Street Art Mapsin avulla. Itse suosittelen kuitenkin varaamaan opastetun
Pseudo Toursin Street Art  -kävelykierroksen, joka avaa Tarton katutaide skeneä pintaraapaisua  syvemmältä. Parituntisen kierroksen aikana pääset sukeltamaan teosten tekniikoihin, taiteilijoiden tarinoihin ja eritoten taideteosten sanomaan.

Sain itse mahdollisuuden osallistua Aparaaditehasen sisäpihalta startanneeseen ja Karlovan viehättävässä puukaupunginosassa sukkuloivaan Street Art-kävelykierrokseen, josta jutun kuvat on napattu.

Ilokseni bongasin reitin varrelta myös suomalaisen katutaiteen uranuurtajan, Jesse Pasasen töitä. Seuraava kierrokseni suuntautuukin kenties Soup Towniin ja Tarton siltojen alle…

Viron katutaidetapahtuma Itä-Pasilassa 10.9. – 10.10.2020

Ennen seuraavaa retkeä Tartoon, voit virittäytyä katutaidetunnelmaan 10.10.2020 saakka Pasilan kaupunkitaidekeskuksen Viro katutaidefestivaalissa. Galleriassa on esillä virolaisten taiteilijoiden k2arte, Stiina Leek sekä GUTFACE teoksia. He jalkautuvat tapahtuman aikana galleriasta myös Itä-Pasilan kaduille. Voit seurata heidän työskentelyään Instagramissa @k2rte@stina.leek ja @ingmar.jarve

Tsekkaa Pasilan katutaidetapahtuman lisätiedot Facebook-sivuilta

Teksti ja kuvat: Mia Heiskanen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *