Kulttuuri

Käynti menneisyyden Tallinnassa

 

Tallinnan Vapaudenaukion laidalla olevassa tunnelissa pitää majaansa VR History-niminen yritys. jonka avulla pääsee matkustamaan ajassa taaksepäin!

Aikamatkustamiseen ei tarvita muuta tekniikkaa kuin VR-lasit. Selostuksen saa VR-härveliin peräti yhdeksällä eri kielellä, myös suomeksi. Asiakkaan ei tarvitse itse säätää kieliasetuksia eikä ymmärtää virtuaalitekniikasta, lasien asettaminen päähän riittää.

Historiaan sukeltaminen tapahtuu yleisellä paikalla, joten seurueemme puki ylleen liivit, jotka kertoivat kanssakulkijoille, että nyt ollaan muissa maailmoissa. Kun VR-viritys on päässä, voi keskittyä vain sen suoltamaan sisältöön kuulematta ja näkemättä muuta ympäristöä. VR Historyn henkilökunnan huolehtivassa huomassa ei tarvinnut pelätä kompurointia ja lyhyiden kävelyosuuksien ajaksi lasit oli mahdollista nostaa otsalle.

Ensimmäisen osion aikana kävimme vuoden 1939 Harjukadulla, jossa olimme sekä fyysisesti että virtuaalisesti. Katu avautui silmiemme eteen samanlaisena kuin se oli 84 vuotta sitten aina liikkeiden kylttejä myöten.

Harjukadulla tutustuimme muun muassa sen aikaiseen vauraaseen hienostohotelliin. Pääsimme käymään hotellihuoneessa ja auoimme sekä suljimme virtuaalisia kylpyhuoneen hanoja, joita ohikulkijat eivät tietenkään nähneet. Kummallisia, ilmaa huitovia kypäräpäitä liikenteessä!

Koska en tietänyt tapahtumista lasien ulkopuolella, todellisuudentaju hetkellisesti hämärtyi korviin ja silmiin virtaavan kiinnostavan kuvauksen viedessä mukanaan.

Historiallisen esityksen toinen osio oli surumielinen pommituksineen ja raunioineen sijoittuen vuoteen 1944.  Seurasin sydän pamppaillen selostusta tuhoisasta ajanjaksosta.

Vaikuttava elämys!

VR-kokemuksen hinta on 27 €/henkilö ja se kestää 60 minuuttia.

PR-matka

VR Tallinn 1939/44

Storytold

Your Brand Up Studio

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *