Syö ja juo

Kiluleib eli kilohailivoileipä

Kiluleib on perinteinen virolainen voileipä, joka on päällystetty useimmiten keitetyllä kananmunalla, sipulilla, tillillä ja kilohaililla.

Myönnän, että välttelin pitkään näitä voileipiä, joiden päälle oli aseteltu hopeisina kiiltäviä kalafileitä. Eivät vetäneet minua puoleensa. Etenkin ennen muinoin ja varsinkin Tallinnan ulkopuolella kiluleipiä tuntui olevan jokaisen kahvilan vitriinissä, mutta ignoorasin leipäset sujuvasti ja valitsin aina kahvini seuraksi jotain muuta. Vuosikaudet.

Sitten jouduin tilanteeseen, jossa en kehdannut kieltäytyä leivästä, kun minulle sellaista tarjottiin. Kilukala olikin todella maukasta anjoviksen makuista herkkua! Mikä yllätys, mutta ihmekös tuo, kun anjovis-säilyke tehdään yleensä nimenomaan kilohailista.

Makuelämys Tallinnan kattojen tasalla

Kohvik Komeetin kiluleivässä keitetty kananmuna on korvattu uppomunalla. Ilokseni valkuainen oli täydellisesti hyytynyt ja halkaistessani uppomunan keltuainen soljui kauniisti leivälle. Herkulliset, maustetut avomaankurkut korostivat makuelämystä.

Jos parmesanlastut on aseteltu zen-henkisesti päällekkäin kuin henkisyyttä harjoittavan henkilön keräämät litteät kivet luontoretkellä, niin mitä muuta kuin harmoniaa voi odottaa annoksen maulta?

Herkuttelija kun olen, en olisi voinut olla tyytyväisempi Komeetin leipään. Toisaalta olin kehitellyt nälkää muutaman tunnin ajan ja sanotaanhan, että nälkä on paras mauste. Uskallan kuitenkin väittää, että leipä olisi maistunut täydelliseltä vähemmälläkin nälällä.

Hinta? Komeetissa 8 euroa.


Komeetin komeat näkymät!

Kohvik Komeet, Kauppakeskus Solaris, Estonia puiestee 9, Tallinna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *