Kulttuuri

Kirja-arvio: Täysin sensuroimaton matkaopas Viroon

Antto Terraksen hulvaton matkapäiväkirja on kerrassaan viihdyttävä kertomus Terraksen ja yhteiselle rymymatkalle jekutetun kuvaaja Villen seikkailuista ympäri Viroa.

Teksti: Mia Heiskanen
Antto Terras: Viro (Sensuroimaton) Into Kustannus, 2020

En malttanut päästää kirjaa käsistäni, vaan ahmin sen yhdessä illassa vedet silmissä nauraen. Ensinnäkin Antto Terras osaa kirjoittaa. Hänen tekstinsä on raikasta, runsasta ja rehellistä kieli poskella tykitystä alusta loppuun. Terras piiskaakin heti alkuun armotta suomalaisten ja virolaisten erityistä suhdetta. Vai mitä sanotte tästä?

”Viron liian edullinen hintataso ja monilta osin arvaamaton elämänmeno houkutteli alkuun paikalle ainoastaan hulluimmat ja jo valmiiksi kaikkensa menettäneet suomalaiset. Viina- ja vitkuttelumielessä Viroon matkustavia kipattiin Tallinnan satamaan tonnitolkulla. Virossa sai kuninkaallisen vastaanoton myös vähemmän hienopiirteinen ihminen, ja kukapa kouvolalainen ei haluaisi edes kerran elämässään tuntea olevansa merkityksellinen”.

”Suomalainen näytti hyvänäkin päivänä huonolta, verhoutui tuulipukuun myös tyynellä säällä eikä naisia erottanut miehistä. Koko neuvostomiehityskauden Suomi oli tuntunut etäiseltä paratiisilta, josta nyt saapui kummallisia ja moukkamaisia veijareita. Lama mahdollisti sen, että Suomen toimettomalla kansanosalla oli aikaa matkustella, ja virolainen hintataso piti huolen, että pöytä saatiin koreaksi myös ansiosidonnaisella”.

”Oman panoksensa kansallissuhteiden traumatisoimiseksi antoi tietysti myös Viro. Lähellä sijaitseva hyvinvointi-Suomi oli sopivan laiskanpulskea kupattavaksi. Suomi yllätettiin verkkarihousut kintuissa kun Länsisataman kautta kuskattiin Baltian pohjattomille markkinoille irti sahatut perämoottorit ja raksatyömaiden kupariputkivarastot.”

Hullu ja sopivasti arvaamaton Viro

Terras kirjoittaa rehellisesti ja rohkeasti, onhan hän itse Tallinnassa syntynyt kirjailija ja roast-koomikko, jonka piti loikata vuonna 1991 länteen, mutta joka ajautuikin Suomeen. Näkemystä hänellä siis riittää lahden molemmin puolin. ”Paras syy lähteä Viroon on se, että maa on niin erilainen. Vähän outo, hullu ja sopivasti arvaamaton. Viroon onkin järkevintä suunnistaa elämän opintomatkalle. Paskat kulttuurista ja edullisista ostoksista – paras tuliainen on ymmärrys”.

Kaikesta viihdyttävyydestään huolimatta Sensuroimaton Viro tarjoilee myös faktaa etelänaapurin historiasta, väestön mielenlaadusta ja Tallinnan ulkopuolisesta maailmasta, joka on edelleen monelle suomalaiselle täysi mysteeri. Teokseen on koottu armotta kaikki oudoimmatkin paikat ja yllätyksellisimmät ihmiset, joihin Terras kuukausien mittaisella seikkailullaan törmäsi. Kaksikko koluaa maata ristiin rastiin. Reissu käynnistyy Tallinnasta puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevasta Viikinkien kylästä, joka tarjoaa vinksahtaneille työporukoille irrottautumismahdollisuuksia. Melko kostean ja ravinnerikkaan kyläreissun jälkeen vuorossa on korkeakulttuuria Arvo Pärt -keskuksessa, joka on kuulemma aivan väärä paikka lapsiperheelle tai juomiseen panostavalle polttariporukalle. Siksi suomalaisia ei keskuksessa juurikaan näy.

Vatkausta ja Mika Salon alushousut

Moottoriurheilun parissa Terras pääsee päristelemään Laitse Rally Parkissa, jonka simulaattorin vatkauksessa Terras ei enää erottanut taivasta maasta. ”Vatkauksen aikana päätin palata ensimmäisellä iltalaivalla Suomeen”. Moottoriurheilun ilot saavat jatkoa Turban moottoriurheilumuseossa, jossa on esillä mm. Mika Salon kehystetyt alushousut. Saarenmaalla kaksikko käy pöllimässä kumisaappaat Ott Tänakin kotitilan takapihalta, kun rallimestari ei kerran sattunut olemaan paikalla.

Villinä kipittävät puumamummot

Kylpyläkaupunki Haapsalun kylänraitilta bongataan villinä kipittäviä suomalaismummoja, joista kuoriutuu reissun päällä paikallisia uimavalvojia ahdistelevia puumia. Hiidenmaan ansioksi Terras lukee puolestaan sen, että suomalaisia näkee siellä harvoin. Hiidenmaa on tunnettu luonnon monimuotoisuudesta, mutta muuta sieltä ei sitten löydykään. Kauppoja on kaksi ja yökerhoja nolla. Hiidenmaalla kaksikko käy virvelöimässä kalaa lystikkään Siimin kanssa, paukuttelemassa dynamiittia sotamuseossa ja hankkimassa krapulan paikallisella pontikalla. ”Hiidenmaasta jäi hyvä maku suuhun. Outojen mutta hyväsydämisten ihmisten saari”, Terras kirjoittaa.

Osansa saa myös Pärnu, jossa tutustutaan mm. Fishing Villageen – kalastusreissuja, saunottamista ja campingia harjoittavaan paikkaan. ”Paikan päällysmiehenä toimii aikuisemmalla iällä eräjormaksi ryhtyvä tarinankertoja. Ukolta lähti läppää koko ajan, kasku kun päättyi, niin puujalkavitsi alkoi”.  Tartosta puolestaan löytyy monta hyvää matkailutärppiä A. Le Coqin panimosta AHHAA -keskukseen ja Tagurpidi Majaan, joka on väärin päin rakennettu talo.

Viron tuntemattomampi puoli

Kaikkein antoisin osuus löytyy kirjan loppuun kootuista, suomalaisille tuiki tuntemattomista seuduista, joita ovat Peipsi, Jõgeva ja Järvamaa, Viljandi, Valgamaa, Võrumaa, Narva ja Itä-Virumaa. Näistä Terras tarjoilee mielenkiintoista taustatietoa, jotka ovat omiaan herättämään uteliaisuuden näitä kummallisia seutuja kohtaan. Tässä yksi esimerkki: ”Võrumaan erikoisuuksiin kuuluu Setojen kuningaskunta. Asuinaluettaan setot kutsuvat kuningaskunnaksi. Heillä on oma lippu ja vaakuna ja pahvista askarrellut rajamerkit. Joka vuosi he valitsevat uuden kuninkaan, joka edustaa setoja kulttuuritapahtumissa ja täyttää EU:n suuntaan lähetettävät tukirahahakemukset.” Kaksikko kohtaa Setojen kuninkaan, jonka päässä on huopahattu ja kädessä lasi eetteriä. Tämäkään reissu ei siis pääty hyvin.

Monta hyvää juttuideaa

Tähän kirjaan kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti ja pilke silmäkulmassa. Viroskooppi koki monta hykerryttävää ja mieltä avartavaa hetkeä reissatessaan Terraksen matkassa halki Viron maan. Saimme myös monen monta juttuideaa, joihin aiomme omilla – hieman rauhallisemmilla – reissuillamme tarttua. Kuten Terras vaatimattomasti toteaa: ”Tämän suurteoksen luettuasi näet Viron aivan uusin silmin”.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *