Kulttuuri

Kreenholmin tehdas Narvassa

Kreenholmin puuvillatehdas on mielenkiintoinen alue Narva-joen varrella. Siellä on työskennellyt parhaimmillaan yli kymmenentuhatta henkilöä ja se on ollut aikanaan yksi maailman suurimmista tekstiilitehtaista.

Kompleksin sanotaan käsittävän yli 200 000 neliötä ja alueelle astuttuaan tuntuukin kuin rakennukset jatkuisivat loputtomiin. Voi miltei kuvitella mielessään menneet ajat, kutomakoneiden jyskeen jättimäisissä halleissa ja porteista vyöryvät valtavat ihmismäärät työvuorojen päätyttyä. Nykyisin tunnelma on sekä aavemainen että uteliaisuutta herättävä.

Tehdas on tuonut leivän monelle perheelle yli 150 vuoden ajan toimien entisinä aikoina kaupungin elämää ylläpitävinä keuhkoina. Yhtäläisyyksiä on myös meidän oman pumpulitehtaamme Finlaysonin kanssa, kuten se, että molemmilla laitoksilla oli oma sairaala. Suomalaisittain kiinnostavaa on myös se, että Kreenholm on toiminut Marimekon alihankkijana. Kreenholmi Manufaktuur tuotti puuvillaa niin keisari- kuin Neuvostovallankin aikana, mutta lappu ripustettiin luukulle vuonna 2010 konkurssin seurauksena.

Karuista teollisuusalueista pitäville paikka on mielenkiintoinen tutkimuskohde ja tutustumisen tekee helpommaksi tehdasalueella järjestettävät kiertokävelyt ja  kulttuuritapahtumat. Oopperan aariat kaikuvat  pihapiirissä vuosittain oopperajuhlien aikaan ja teatteriesityksetkin ovat löytäneet näyttämön tehtaan muurien suojista. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan tulevia tapahtumia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *