Matkusta

Onko olemassa palavaa kiveä?

Harvassa paikassa pääsee tutustumaan kaivokseen, mutta Kohtla-Nõmmella pääsee!
Viroskoopin tutkimusryhmän jäsen viritti ylleen suojatakin, kypärän ja kumisaappaat ja singahti
kaivosmuseon hissillä maanpinnan alapuolelle.

Museo on rakennettu kätevästi kaivoksen yhteyteen, joten aiheeseen liittyvän esineistön ihmettelyn lisäksi pääsee aistimaan ihan oikean kaivoksen tunnelmaa.

Louhinnan kohteena oli palava kivi, josta on tuotettu öljyä ja edelleen sähköä jo vuosikausien ajan. Vaikka työt Kohtlan kaivoksessa on lopetettu vuona 2001, Virossa toimii edelleen muita palavan kiven kaivoksia, jotka työllistävät tuhansia ihmisiä.

Maan uumenissa

Jos on istunut suurimman osan työurastaan mukavassa toimistossa, kaivosmiehen työ tuntuu vähintäänkin riskialttiilta ja pelottavalta. Herättää kunnioitusta ajatella, että työntekijät ovat laskeutuneet syvälle maan alle ja rehkineet päivän toisensa perään näkemättä päivänvaloa.

Turistikierros maan alla ei ollut pelkästään paikallaan patsastelua, vierailijat ahdettiin pieniin vaunuihin ja kuljetettiin pätkän verran kaivosjunalla, jolla kaivostyöntekijät liikkuivat paikasta toiseen.
Opas myös havainnollisti kuinka jättimäisellä poranterällä tehtiin reikiä kallioseinämään, oikean työn ollessa kyseessä reikiin laitettiin räjähteitä ja näin päästiin taas hommissa eteenpäin.
Aidoissa olosuhteissa tajuaa mainareiden rankan työskentely-mpäristön, kosteaa hämärää ei pääse pakoon maan alla.

Kierroksella voi lounastaa kuin kaivosmiehet ikään, tällä kerralla listalla oli riisiä ja lihakastiketta mehun kera. Hyvin maistui!
Maanalainen ravintola palvelee vähintään kahden vuorokauden ennakkoilmoituksella.

Palataanpa vielä otsikon kysymykseen. Liuskemainen kivi todistettavasti palaa!

Missä: Noin 140 km Tallinnasta itään, kahdeksan metriä maan alla.

Yhteistyössä IdaViru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *