
Reseptejä Olde Hansan keskiaikaisesta keittiöstä
Jos kaipaat Olde Hansan keskiaikaisen keittiön herkkuja, voit fiilistellä kokkailemalla niitä kotona. Poimimme pari alkavaan talveen sopivaa reseptiä Auri Hakomaan ja Jukka Blomqvistin toimittamasta Keskiajan keittiön salaisuudet -keittokirjasta. Pidot voivat alkaa!
Paremmat kultapiiraat
Tämä parempi piirakka on mukava tuliainen, jos sattuu poikkeamaan naapurikylään jonkun merkittävän henkilön luokse. Sahramin kanssa olkaamme varuillamme ja lisätkäämme lientä varovasti niin että sahrami mukavasti leventää koko makua, vaan ei hallitse kaiken muun ylitse.
TAIKINA
450 g vehnäjauhoja
225 g voita
2 kananmunaa
suolaa
Sekoita jauhot, voi ja suola tasaiseksi massaksi. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä vähintään 2 tuntia jääkaapissa.
TÄYTE
250 g keitettyä ja luutonta kanankoipea
350 g porsaan jauhelihaa
1 rkl tuoretta, pilkottua salviaa
1 rkl tuoretta, pilkottua ruohosipulia
1 rkl tuoretta, pilkottua persiljaa
100 g kuorittua ja pilkottua keltasipulia
1,5 dl kanalientä
1 dl vettä
4 kuivattua taatelia kuutioituna
2 rkl rusinoita
2 rkl murskattuja, liotettuja manteleita
4 kananmunan keltuaista
1 tl sokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
suolaa
sahramia
jauhettua maustepippuria
Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää kana ja nesteet ja kiehauta. Lisää mantelit, taatelit, rusinat, sokeri ja tuoreet yrtit. Keitä hetki miedolla lämmöllä. Lisää tuoreet yritit, sahrami ja inkivääri. Keitä kunnes neste on siirappimaista. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä. Sekoita perustäyte porsaan jauhelihaan ja munankeltuaisten kanssa tasaiseksi massaksi. Tarkista maut.
Kauli taikina noin 3 mm paksuksi levyksi. Käytä apuna jauhoja. Ota taikinasta esim. pienen lautasen kanssa halkaisijaltaan n. 15 sentin paloja. Voitele palojen reunat kananmunalla. Laita jäähtynyttä täytettä lusikalla taikinalevyn toiselle puoliskolle. Nosta taikinalevyn vapaa puoli massan yli niin että voidellut reunat ovat päällekkäin. Painele reunat haarukalla kiinni ja nosta ne pellille. Voitele kananmunalla. Paista 225-asteessa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lihaliemen tai papusopan kera ja nauti!
Pakanain sipulinen papusoppa
Resepti lienee toiminut nykymaailmassa laajalti tunnetun ranskalaisen sipulikeiton esi-isänä.
250 g keltasipulia
100 g purjoa
100 g kuivia valkopapuja
6 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kana- tai vasikanlientä
2 dl suurustetta
1 dl valkoviiniä
suolaa
Liota papuja haaleassa vedessä kolme tuntia. Valuta. Pane pavut kattilaan ja hauduta ne puolikypsiksi. Valuta pavut. Kuullota sipuli- ja purjosuikaleet oliiviöljyssä kattilassa. Älä ruskista. Lisää liemi ja viini. Kiehauta. Lisää esikeitetyt pavut ja hauduta keittoa noin kolme tuntia välillä sekoittaen. Kun sipulit ovat hautuneet pehmeiksi ja makeiksi, lisää suuruste. Keitä vielä hetki ja tarkista maku.
Kuva: Olde Hansan kuva-arkisto