Kulttuuri

Matka keskiaikaan

Karanteeniolosuhteissa aikaa tuntuu olevan enemmän kuin koskaan aiemmin, vaikka vuorokaudet kestävät täsmälleen yhtä kauan kuin kolme viikkoa sitten! Kotinsa kultaisten kaltereiden takana ajan käyttöä pitää suunnitella eri tavalla kuin koko tähänastisen elämän aikana. Kuitenkin lämmin vesi pulppuaa putkista peseytymistä varten ja ruokapalvelu pelaa joko itse hoidettuna tai ulkoistettuna. Raikkaaseen ulkoilmaan pääsee tuulettamaan pääkoppaansa aina halutessaan ja kaikki läheiset ja ystävät ovat puhelinsoiton tai viestin päässä. Televisio ja netti pursuavat viihdettä ja omat kirjahyllyt tarinoita ja tietoa.

Kirjat, eskapismia parhaimmillaan!
Miten ihanaa karistaa ikävät uutiset päästään heittäytymällä tarinoiden vietäviksi. Kuvitella tarinoiden henkilöt, tuoksut ja tunnelmat ja uppoutua juoneen niin, että jännittää sydän sykkyrällä kertomuksen pelottavaa kohtaa ja nauraa ja iloitsee, kun tarina antaa siihen luvan.

Vaikka oma mielikuvitus rakentaa kirjan henkilöiden ulkonäöt ja tapahtumien kulissit kirjailijan antamissa rajoissa, niin toisinaan on myös mahtavaa, kun tuntee kirjan tapahtumapaikat! Tallinnan kävijöille tarjoutuu siihen tilaisuus, kun tarttuu Indrek Harglan Apteekkari Melchior-kirjoihin.

Keskiaikaisen Tallinnan tarinat

Melchior-dekkarit vievät lukijansa keskiaikaisten rikosten ratkaisemisen pariin. Tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Piritan luostari ja Toompeanmäki. Elleivät kirjoissa esiintyvät alueet ja rakennukset ole vielä lukijalle tuttuja, voi niihin käydä käydä tutustumassa myöhemmin apteekkari Melchiorin innostamana.

Kirjojen siivittämänä 1400-luvun keskiajan elämänmeno tulee lukijalle tutuksi Indrek Harglan erinomaisen historiantuntemuksen ansiosta. Tallinnan menneisyys vilkkaana hansakaupunkina tuo tarinoihin oman säväyksensä kauppiaineen ja käsityöläisineen. Kirjoissa tulee vastaan niin pyöveleitä kuin ritareitakin, killat ja kirkot hallitsevat kaupunkia ja taikausko kukoistaa.

Apteekki on keskeinen kohtaamispaikka, jossa nokkela apteekkari Melchior, sekoittelee yrttijuomia ja kuulee sekä juorut että salaisuudet. Anatomian ja myrkkyjen tuntemisestakaan ei ole haittaa rikoksia tutkiessa.

Kirjat voi lukea itsenäisinä tarinoina, joskin kronologinen eteneminen avaa paremman kokonaiskuvan henkilöihin ja menneisiin tapahtumiin nähden.

Äänikirjat käyttöön

Johtuen tämänhetkisestä fyysisten kirjojen osittain rajallisesta saatavuudesta, Viroskooppi suosittelee äänikirjoja. Läppäri auki, googlaus äänikirjapalveluun ja kirja on käytettävissä klikkauksella.

Kuunnellessa voi vaikkapa siivota kirjahyllyjä, mikäli joutilaisuuden tunne käy ylitsepääsemättömäksi!

Rataskaevu on on monelle tuttu. Kirjassa Rataskaivonkadun kummitus Melchior pureutuu aaveen arvoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *