Matkusta

Unelmoidaan Viron kesästä!

Kotinurkkiin juuttuneina voimme suunnitella vielä tekemättömien matkojen sisältöjä ja luoda tulevaisuuden bucketlistoja. Alla neljä kesäistä vinkkiä odottelemaan post korona-aikakautta, olkaa hyvät!

MÖKKEILY VIROSSA

Miksipä ei majoittuisi välillä hotellin sijasta mökissä? Meillä suomalaisillahan mökkeily on geeneissä, mutta vaihtelun vuoksi sitä voisi harrastaa myös etelänaapurissa. Vuokramökissä ei tarvitse paiskia töitä, nurmikko on leikattu ja tölli huollettu. Lomalainen senkun rentoutuu, istuu laiturilla huljutellen varpaitansa merivedessä tai uppoutuu romaaniin mökin terassilla auringon syleilyssä. Välillä voi piipahtaa läheisessä kylässä tai kaupungissa kokemassa virolaisen kulttuurin tuottamia elämyksiä.

VAELLUSREITIT VIROSSA

Luonto on tullut entistä tärkeämmäksi pandemian aikana. Moni on kirkastanut arvojaan ja todennut, että elämä voi olla muutakin kuin luksustuotteiden haalimista ja oravanpyörässä kipittämistä. Parhaat fiilikset tarjoaa luonto. Joillekin riittää haahuilu raikkaan tuoksuisessa, tummanvihreässä metsässä hyvässä seurassa luonnosta voimaa imien. Luontomeditaatiota voi harrastaa syventyen silmänkantamattomiin jatkuvaan pitkospuujonoon ja rauhaa huokuvaan, usvaiseen suomaisemaan. Metsäretken kruunaa repusta kaivettu termospullo ja tuoksuva kahvi eväiden kera metsän siimeksessä.

Virossa voi valita halutessaan jopa 820 kilometrin pituisen vaellusreitin, mikäli haluaa siirtää tossua tossun eteen enemmän tositarkoituksella. Kansallispuistoja kolutaan juuri nyt Suomen puolella urakalla. Kun ajat sallivat, voi kansallispuistobongailua laajentaa Viron puolelle.

Kuva Matheus Frade

RUMMU

Paikan erikoisuus on osittain veden valtaama rappeutunut kaivosrakennus. Rummussa louhittiin aikoinaan Vasalemman marmoriksi kutsuttua kalkkikiveä ja hakkuja käyttivät viereisen Murrun rangaistuslaitoksen vangit. Louhoksen toiminnan loputtua paikka jäi oman onnensa nojaan. Pumput eivät enää toimineet, joten pohjavesi alkoi nousta yhä korkeammalle luoden louhosraunion ylle aavemaisen vaikutelman. Rannalla kohoava tuhkavuori tuo oman eksoottisen säväyksensä oudolle tienoolle.

Kesäisin paikka on suosittu uimaranta ja rakennuksen sisällä sukeltaminen on kuuleman mukaan hyvin jännittävää. Monet ovat löytäneet paikan ja Instagram pullistelee Rummu-hashtagilla varustettuja kuvia.

Rummu sijaitsee 45 kilometrin päässä Tallinnasta länteen, joten käynnin voi yhdistää hyvin Tallinnan matkaan.

Kuva Johanna Mäenluoma

KIHNU

Kalastajat ja merimiehet ovat asuttaneet Kihnun saarta ammoisista ajoista. Kun miehet ovat puurtaneet merellisissä ammateissaan, ovat naiset ottaneet vetovastuun saaren toiminnasta muodostaen vahvasti matriarkaalisen yhteiskunnan.

Saaren tarjonta shoppailijalle tai kulinaristille on suppea, joskin taatusti aito ja perinteinen (allekirjoittanut on syönyt elämänsä parhaan kalakeiton Kihnussa). Luonto sen sijaan tarjoaa täyden kattauksen kasveineen, lintuineen ja hylkeineen. Polkupyörä on mainio kapistus saaren luonnon tutkimista helpottamaan.

Kihnussa voi tutustua kalastajan työhön osallistumalla kalastusretkelle, Tämä ekskursio vaatii kuitenkin majoittumisen saarella, koska retki jakautuu kahteen päivään. Ensimmäisenä päivänä lasketaan verkot mereen ja toisena päivänä tarkastetaan ahdin antimet.

Kihnun visiitin voi yhdistää Pärnun matkaan. Yhteysalukset lähtevät Munalaidin satamasta, joka sijaitsee n. 40 km päässä Pärnusta.

Teksti: Johanna Mäenluoma

Kuvat:Mökki/Birgit Loit, Vaellus/Aleksandr Sali, Rummu/Matheus Frade, Kihnu/Johanna Mäenluoma

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *