Kulttuuri

Viikon Viroskooppi – puilla on sielu

Viro on vähiten uskonnollisia maita maailmassa, sillä ainoastaan 14 prosentilla virolaisista on uskonnollinen vakaumus. Samaan aikaan 69 %  virolaisista kuitenkin uskoo, että puilla on sielu.

Tiesitkö tämän virolaisista puista?

Kuusalun lähellä sijaitsevan Tüliveren (suomeksi Riitakylän) tammen uskotaan auttavan välirikkoon ajautuneita aviopareja. Sovun löytää yöpymällä yhdessä tammen rungon onkalossa.

Sipan uhrilehmus Länsi-Virossa on ympärysmitaltaan Viron suurin puu. Paikalliset asukkaat kutsuvat 600-vuotiasta vanhusta rakkauden puuksi, jolla uskotaan olevan hedelmällisyyteen ja rakkauteen liittyviä vahvoja maagisia voimia. Sille vietiin uhrilahjoja vielä 1800-luvulla.

Orissaarella Saarenmaalla sijaitsee maailman ainoa jalkapallokenttä, jonka keskelle on jätetty kasvamaan iso tammi. Kyseinen puu sai vuonna 2015 arvonimen The European tree of the year.

Viron suurin tammi, Urvasten Tamme-Lauri on 700 vuotta jättiläinen. Se ikuistettiin itsenäisen Viron 10 kroonin seteliin. Tulen jumala Lauritsin uskottiin asuvan puussa ja tuovan ympäröiville maatiloille välillä hyvää, mutta välillä hieman huonoakin onnea.

Teksti: Mia Heiskanen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *