Kulttuuri

Viimeiset-elokuva ehdokkaana Oscar-mittelöissä

Suomeksi puhuttu Viimeiset on valittu Viron ehdokkaaksi kilpailemaan parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-pystistä. Menneenä perjantaina kaarsimme kaaramme Hakunilan Urheilupuiston drive in-katsomon eturiviin ja viritimme radion oikealle taajuudelle.

Elokuvan mainostetaan olevan Lappiin sijoittuva western. Leffan on ohjannut Veiko Õunpuu ja pääosissa nähdään Laura Birn, Tommi Korpela sekä Pääru Oja. Sivuosissa Elmer Bäck, Sulevi Peltola, Samuli Edelmann ja Jarkko Lahti. Juonen muodostavat taistelu maan omistajuudesta, halu paeta kaivoskylän ympyröistä sekä useamman miehen kiinnostus samaa naista kohtaan.

Elokuva nostattaa karvat pystyyn kaikessa rujoudessaan. Tapahtumapaikat ovat ankeita ja kommunikointi niukkaa ja ronskia. Amerikkalaisten westernien maailma on siirretty Lappiin yhtään romantisoimatta. Asuntovaunurivistöt tuovat mieleen elokuvista tutut uudisasukkaiden kyhäämät kolkot villin lännen kylät, pulloja räiskitään rikki tuliasein, istutaan pimeään aikaan nuotiolla ja taustalla soi mollisävyinen I wanna go (suom. Lumikenttien kutsu).

Korpelan ja Birnin esiintymistä katsoo mielellään, näyttelemisen tuntu puuttuu tyystin ja hahmot vaikuttavat todellisilta. Pääru Oja sukeltaa hyvin flegmaattisen Rupin nahkoihin.

Rankka elokuva jätti hiukan hämmentyneet fiilikset, sen lohduttomuus nousi mieleen vielä seuraavana päivänä aamukahvia juodessa ja vielä monta kertaa sen jälkeenkin. Sattumalta illalla tuli televisoista suomalainen Bad Luck Love, jossa toistuivat samat aiheet kuten vaikeat olosuhteet, rikollisuus ja hankaluuksiin johtava rakkaus.

Lopuksi peukutus drive in-systeemille! Omassa autossa istuessa maskin voi unohtaa eikä tarvitse olla tekemisissä muiden kuin omien seuralaistensa kanssa. Auton voi pakata täyteen eväitä ja elokuvan kommentointikin luonnistuu kuin koti-tv:n ääressä ikään. Aplodit Pop Up Kino Helsingille!

Kenelle: Oscar-tason elokuvista kiinnostunneille ja koruttoman kerronnan ystäville

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *