Matkusta

Merimuseo esittelee matkamessuilla Paksun Margareetan uutta digiteknologiaa

Marraskuussa 2019 avautui Viron merimuseon uudistettu perusnäyttely Tallinnan Vanhankaupungin Paksun Margareetan tykkitornissa. Viron merimuseo on Helsingin messukeskuksessa Matkamessuilla 16.-19.1.2020 osastolla 6e60 esittelemässä uutta näyttelyä ja digiratkaisuja.

Liikkuvat kohteet, visualisoidut pienoismallit ja pelilliset digiratkaisut ovat itsestäänselvyyksiä yhä useammissa virolaismuseoissa. Uuden teknologian avulla historia herää eloon ennen näkemättömällä tavalla myös Paksun Margareetan tykkitorniin uudelleen avatussa Viron merimuseossa.

”Suurin haasteemme on teknologian tuominen museoon niin huomaamattomasti kuin mahdollista. Tavoitteena on aina saada näyttelyn fyysiset ja digitaaliset osat tukemaan toisiaan, ei kilpailemaan huomiosta keskenään”, sanoo Platvormin johtaja Mikk Meelak.

Meelakin mukaan museokäynti on ennen kaikkea tilallinen kokemus, johon liittyy olennaisesti myös kanssakäyminen oppaan ja muiden museovieraiden kanssa. ”Digitaalisuutta hyödyntävien ja itse kokeilemaan kannustavien ratkaisujen mahdollisuudet ovat rajattomat. Museolla täytyy vain olla rohkeutta kokeilla uutta”, Meelak toteaa.

Viron merimuseon perusnäyttelyjen kuraattori Krislin Kämärä kertoo virolaisten museoiden hyödyntävän digiratkaisuja yhä enemmän, sillä ne mahdollistavat monimutkaistenkin asioiden helpon ja ymmärrettävän esittämisen. Lisäksi ne tuovat museovierailuun kaivattua jännitystä. ”Digitaalisuus herättää uteliaisuutta ja houkuttelee museoihin nuorempaa kävijäkuntaa, joka muuten saattaisi jättää vierailun väliin”.

Big dataa, yksityiskohtia ja ahaa-elämyksiä

Uudistuneessa Paksun Margareetan näyttelyssä on käytössä lähes 50 erilaista digiratkaisua. Yksi esimerkki digitaalisen visualisoinnin hyödyntämisestä ovat tanskalaiset tullikirjat, joiden pohjalta on visualisoitu kaikki Virosta alkaneet tai Viroon päättyneet, Tanskan salmien läpi kulkeneet laivamatkat vuodesta 1634 lähtien. ” Se on todellista historiallista big dataa! Tiedoista on selvinnyt muun muassa se, että vuonna 1853 Viron Hiidenmaalta vietiin Lontooseen 2,2 miljoonaa oravannahkaa”, Mikk Meelak yllättää ja jatkaa: ”Digiratkaisun avulla museovieraat voivat tutkia kaikkien Viron satamista kulkeneiden tavaroiden liikkeitä vuoden tarkkuudella.”

Yksi Paksun Margareetan ehdottomista tähdistä on lähes 700 vuotta Tallinnanlahden rantahiekassa levännyt keskiaikainen rahtialus eli koggi. Digitaalisesti kuvataan 18-metrisen koggin liikkumista, tähtien mukaan navigoimista sekä jättiläismäistä vesipatsasta, jonka museovieraat voivat itse herättää henkiin.  ”Kävijät ilahtuvat mahdollisuudesta vaikuttaa itse sisältöön tai näyttelyesineisiin sekä kokea yhdessä toisten kanssa. Paksussa Margareetassa voi esimerkiksi astua suurelle digitaaliselle vaa’alle, joka muuttaa painon kaloiksi ja kertoo, mitä saaliilla olisi keskiajalla voinut ostaa”, Kämärä vinkkaa.

Sekä Meelak että kuraattori Kämärä painottavat toimivan digiratkaisun olevan helposti ymmärrettävä ja käytettävä. ”Usein museoissa näkee houkuttelevan oloisia toteutuksia, jotka kuitenkin seisovat tyhjän panttina, koska niiden käyttäminen on kävijöistä liian vaikeaa”, Kämärä pahoittelee.
”Digiä ei toisaalta saa olla liikaa, sillä museovieraat haluavat tutkia historiaa aidoista näyttelyesineistä, lukien ja kuunnellen sekä omin käsin kokeillen.”

Digitaalisuuden ehdottomana etuna on kuitenkin ajantasaisuus. ”Digiratkaisujen avulla uudet tiedot ja tarinat voidaan liittää olemassa olevaan näyttelyyn saman tien. Enää ei tarvitse odottaa näyttelyn seuraavaan uudistamiseen”, Meelak summaa.

Viron merimuseo – Paksun Margareetan tykkitorni
Pikk 70, Tallinna
http://meremuuseum.ee/paksmargareeta/fi/

Viron merimuseo on mukana Helsingin Matkamessuilla 16.-19.1.2020 osastolla 6e60. Tervetuloa tutustumaan! 

Teksti: Mia Heiskanen

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *