Matkusta

Visit Saaremaa pokkasi Matkamessujen vastuullisuuskilpailun ykkössijan

Matkamessujen raati valitsi Sustainable Travel Competitionin voittajaksi Visit Saaremaan Virossa viiden finalistin joukosta. Vastuullisuus toteutuu Saarenmaalla monipuolisesti asukkaiden arjessa, tapahtumissa, palveluissa ja tuotteissa. Se ratkaisi raadin mukaan kilpailun ykkössijan.

-Finalistiehdokkaista tuomaristo valitsi voittajaksi Visit Saaremaan Virossa, joka on tehnyt monipuolista työtä vastuullisen matkailun eteen. Tuomaristo arvosti erityisesti Visit Saaremaan panostusta paikalliseen väestöön. Jos kohde kantaa vastuunsa paikallisen väestön puolesta ja paikalliset haluavat muuttaa takaisin kotiseudulleen, on silloin kyseessä myös vastuullinen kohde matkailijalle, tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää lausui raadin puolesta.

Sustainable Travel Competition -kilpailun tuomaristoon kuuluivat Saranpään lisäksi Liisa Kokkarinen Visit Finland, Minnamaari Harmaala Haaga-Helia, Jeppe Klockersson Fair Travel, Sari Siitonen Clonet sekä Maria Mroue Messukeskus Helsinki. Kilpailuun ilmoittautui 22 yritystä, joista raati valitsi finaaliin viisi.

Huikea saavutus

Visit Saaremaan markkinointipäällikkö Riine Rander ja matkailuasiantuntija Kristina Mägi olivat suorastaan häkeltyneitä kilpailun voitosta. Kaksikko kertoi tehneensä hakemuksen Sustainable Travel-kilpailuun ajatuksella, että jo finaaliin pääsy olisi voitto. – Kilpailussa oli mukana todella ansioituneita matkailualan toimijoita, joilla on takana pitkä historia vastuullisuuden saralla. Kilpailun ykkössija oli huikea saavutus näin kovassa seurassa, Rander ja Mägi kommentoivat.

Kuvassa vasemmalla Visit Saaremaa markkinointipäällikkö Riine Rander ja oikealla matkailuasiantuntija Kristina Mägi.

Ilmainen joukkoliikenne toimii täkynä

Miten vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvät konkreettisesti Saarenmaalla? Mägi ja Rander nostavat yllättäen esiin joukkoliikenteen. – Saarenmaan asukkaita kannustetaan käyttämään joukkoliikennettä ilmaisilla paikallisbussikyydeillä.

Taustalla on Viron valtion taannoinen päätös tukea talousvaikeuksissa kipuilevia kuntia. Vaikka Tallinnalla meneekin taloudellisesti hyvin, moni maaseudun pikkukylä kärsii työvoimapulasta työikäisten muuttaessa työn perässä kaupunkeihin. Moni maakunta – Saarenmaa mukaa lukien – onkin tarttunut valtion tarjoamaan täkyyn ja muuttanut joukkoliikenteen ilmaiseksi houkutellakseen paluumuuttajia. Ilmaisen joukkoliikenteen toivottiin valtion taholta aktivoivan myös syrjäseuduilla asuvia työttömiä, joilla ei ole omaa autoa tai varaa joukkoliikenteen lippuihin. Positiiviset vaikutukset näkyvät jo Saarenmaalla. -Yhä nuoremmat Saarenmaalta kotoisin olevat ovat muuttaneet takaisin kotikonnuille. Moni on myös perustanut yrityksiä työllistääkseen itsensä. Täällä on muutoinkin hyvä pöhinä, sillä Saarenmaalla syntyi viime vuonna enemmän vauvoja kymmeneen vuoteen,  Mägi ja Rander iloitsevat.

Luontaisesti ekologinen ruokakulttuuri

Saarenmaalla on aina eletty oman maan antimista, joten ekologinen ruokakulttuuri on luontainen osa paikallisten elämää. – Kasvimaat ovat Saarenmaalla yleisiä, ja täällä on totuttu syömään itse kasvatettuja kasviksia. Leipäkin leivotaan useimmiten itse. Ruoka on siis lähtökohtaisesti orgaanista.

Koska puhtaat raaka-aineet kasvavat lähellä, kestävää kehitystä on helppo tukea myös paikallisten ravintoloiden keittiöissä. – Kalastajat myyvät aamulla saaliinsa Saarenmaan ravintoloihin ja moni ravintola suunnitteleekin päivän menun sen mukaan, mitä kalastajien pyydyksiin on sattunut tarttumaan. Ravintolat tukevat myös paikallisia viljelijöitä ostamalla raaka-aineet suoraan heiltä.

Ruokopillejä ja soodaa joulukuusesta

Saarenmaalla on myös oma paikallinen erikoisuutensa, jolla maakunta voi taistella merten muovijätettä vastaan. – Ruokopilli on saarenmaalainen keksintö ja vaihtoehto muovipilleille. Toinen paikallinen erikoisuus on Estonic Soda eli tonic-vesi, joka valmistetaan kierrätettyjen joulukuusien neulasista,  Mägi mainitsee.

Vastuullisten tapahtumien Saarenmaa

Ajatus paremmasta maailmasta näkyy Saarenmaalla myös tapahtumien saralla. Heinäkuussa 2019 Saarenmaan Illikussa järjestettiin nelipäiväinen kestävän kehityksen musiikkifestivaali I Land Sound. Festivaalissa minimoitiin energiankäyttö ja hiilijalanjälki sekä optimoitiin jätteiden kierrätys. Muovipillit ja -kassit olivat festivaalilla luonnollisesti pannassa.

Syyskuussa Saarenmaalla vietetään Food Festivalia. Tapahtuma yhdistää 1,3 kilometriä pöytiä, joiden ääreen keräännytään ruokailemaan yhdessä. Osallistujat voivat tuoda mukaan katupiknikille omat ruoat, mutta kertakäyttöastioiden sijaan tulee käyttää oikeita astioita. Vuodesta 2017 lähtien on myös vietetty  Siivouspäivää suomalaisen idean innoittamana.

Ansaittu voitto

Vastuullisuus on kuuma aihe, joka puhuttaa matkailualalla. Saarenmaa on hyvä esimerkki toimijasta, jossa vastuullisuus elää ja hengittää aidosti paikallisen väestön ja matkailijoiden arjessa. Visit Saaremaa pokkasi perustellusti kilpailun ykkössijan.

Teksti: Mia Heiskanen
Haastattelut: Johanna Mäenluoma
Kuvat: Johanna Mäenluoma ja Messukeskus mediapankki

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *